Tuesday, 16 August 2016 14:03

Cobra Triangle

Written by
Rate this item
(0 votes)

Augusti månads retroartikel.

Redan innan Rare blev världsberömda släppte de många fantastiska spel. Ett tretton år gammalt båtäventyr till NES är ett av de mest förbisedda och underskattade. Men Nintendo Skranta glömmer aldrig ett bra spel.

COBRA TRIANGLE

RARE · NES · 1989

Cobra TriangleDet var när Rare hade utvecklat bilspelet RC Pro-Am till NES som både Nintendo och resten av konsolvärlden började få upp ögonen för dem. Den enkla kontrollen och det minimalistiska upplägget gjorde det mer spelbart än något annat racingspel på den tiden och några år senare skulle det bland annat inspirera Codemasters att utveckla sin klassiska spelserie Micro Machines.
   Det dröjde länge innan Rare gjorde en riktig uppföljare till RC Pro-Am, men så snart de visade sig att bli en succé började de utveckla ett båtspel med samma enkla men briljanta spelmotor.
   Utseendemässigt var Cobra Trinagle väldigt likt sin föregångare och även det nya spelet var delvis racingbaserat, fast påminde egentligen lika mycket om ett shoot ´em up. Dels var man tvungen att skjuta sina fiender för att vinna över dem och dessutom skulle man på banorna samla speciella bonus som gav båten kraftigare skott, målsökande missiler, högre maxfart eller ett ogenomträngligt kraftfält.
   När varje bana började i Cobra Triangle fick man ett uppdrag. Till en början var äventyret inte svårare än att man skulle köra från start till mål och skjuta ned fiender på vägen, men snart dök det upp hinder som virvelvindar, flytande stockar och vattenfall. Andra uppdraget gick ut på att föra simmare från attackerande båtar, eller transportera livsfarliga minor från en del av banan till en annan. Dessutom kunde fienden plötsligt anfalla från andra håll med hjälp av utplacerade kanoner och kulspruteförsedda flygplan. Och med jämna mellanrum dök det dessutom upp bossar i form av eldsprutande sjöodjur, jättekrabbor och åttaarmade bläckfiskar som inget hellre ville än att sänka en liten stöddig motorbåt.

Förmodligen var Cobra Triangle lite väl varierat och udda för den stora massan och blev därför aldrig någon större succé. Och eftersom Rare hade betydligt större ambitioner än fortsätta vara ett oberoende litet spelbolag, brydde de sig aldrig om att vidareutveckla konceptet i en uppföljare. Visserligen kan man se var inspirationen till båtavsnitten i Mickey´s Racing Adventure och den äventyrsbetonade racingen i Diddy Kong Racing är hämtad. Men en så här djärv blandning av spelgener har Rare aldrig vågat sig på sedan dess. Tyvärr.

Read 3643 times
More in this category: « Ice Hockey The Gonnies II »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Veckans fråga

Vilket betyg ger du Nintendo Direct som sändes den 14 september 2023?

Message!

Poll results are hidden from public viewing.

You are not authorized to vote on this poll.

This poll will be closed in 4 days from now

No answer selected. Please try again.
Please select either existing option or enter your own, however not both.
Please select minimum {0} answer(s).
Please select maximum {0} answer(s).
/en/arkivet/ovrigt/omrostningar/575-vilket-betyg-ger-du-nintendo-direct-som-sandes-den-14-september-2023?task=poll.vote&format=json
575
radio
1
bottom 200

Kalender

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
25
26
27
28
29
30
31

Logga in