torsdag, 09 december 2010 14:55

Mario Mania del: 9

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Nionde delen i Mario Mania artikelserien.

MARIO MANIA!

Del: 9

SUPER MARIO BROS. 2

Marios äventyr:

När Super Mario Bros. 2 till NES dök upp 1988 bjöd det på ett helt nytt sätt att spela videospel. Nu kunde man välja mellan fyra olika figurer att spela med när man tog sig igenom de sju världarna i Sub-con. Valet stod mellan Mario, Luigi, Toad och Prinsessan Toadstool (Peach) och de hade alla sina specialiteter och brister. Toad var star men långsam, prinsessan kunde sväva fram under långa partier och Mario var precis lagom på det mesta.

Mycket av det roliga i Super Mario Bros. 2 ligger i att lära sig behärska de olika figurernas specialkunskaper och sedan använda dem vid speciellt lämpliga passager. Som ett exempel kunde prinsessan ofta sväva över ett vattenfall medan de övriga fick hoppa fram på på stockarna och därmed ta avsevärt större risker. Men den främsta skillnaden mellan Super Mario Bros. 2 och dess föregångarna var nog att äventyret nu utspelades i en drömvärld - Sub-Con. Sub-Con skiljer sig från Svampriket på flera sätt. Här finns dörrar som dyker upp för att i nästa ögonblick försvinna, grönsaker våra hjältar kan dra upp ur marken och bomber, magiska drycker och andra konstiga föremål som Mario och de andra kan använda.

I Super Mario Bros. 2 kom vi för första gången i kontakt med en kassett med både horisontella och vertikala banor i samma spel. Normalt knallar Mario från vänster till höger, men redan när spelet precis har startat faller Mario nedåt till han når fast mark. Hela spelet har en touch av österns mystik i sig med öknar och flygande mattor.

Anledningen till den här mellanösternkänslan är att Super Mario Bros. 2 egentligen var ett helt annat spel från början. Det spel som i Japan släpptes under namnet Super Mario Bros. 2 tog över där SMB 1 slutade och var enligt amerikanerna inte tillräckligt bra för att släppas i övriga världen. Nintendo of America fann på råd genom att köpa det japanska plattformsspelet Doki Doki Panic och programmera om det lite grand. Originalhjälten, en liten snubbe med turban och harembyxor, försvann och ersattes med de för oss så välkända figurerna.

Amerikanska Super Mario Bros.2 är egentligen det japanska spelet DokiDoki Panic. Här ses det unika originalet. Doki Doki Panic
Ett japanskt spel betitlat Super Mario Bros. 2 släpptes aldrig utanförJapan då det helt enkelt ansågs för trist eftersom det bara tar över där SMB 1 slutar. Super Mario Bros.2 (Japanska versionen)

Detta var allt för denna gång vi är tillbaka imorgon med Super Mario Bros. 3.

Läs 2042 gånger
Logga in för att kunna kommentera

Veckans fråga

Inga resultat hittades.

Kalender

ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31