torsdag, 24 december 2009 09:59

Zapper - Light Gun!

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Ljuspistolen Zapper var det mest sålda tillbehöret till NES om man bortser från standardkontrollerna. Mycket berodde på att Nintendo inkluderade det i sitt så kallade "Action Set" där man fick, förutom en basenhet, också en zapper-pistol med Duck Hunt och Super Mario Bros på samma kassett. Och självklart kunde även dom som skaffade NES tidigare få tag i zappern separat.

Idén med Zapper-pistolen var att ta shoot''em up-spelen till en mer realistisk nivå, där
man kunde se spelen från spelarens perspektiv, och nog lyckades det. Som liten blev jag mycket imponerad av tekniken att skjuta med en pistol mot skärmen istället för att styra något slags sikte med den vanliga kontrollen. Man kunde dock inte använda zappern till vilket spel som helst, det fanns speciella zapperspel. Vissa av dom spelen krävde att man använde pistolen, på andra var det bara en möjlighet om man inte ville använda handkontrollen för att sikta. Många undrar kanske hur zappern kunde läsa av att man sköt rätt istället för bredvid målet.

Det verkar ganska avancerat, men tekniken är simpel.

När man trycker av pistolen för att skjuta, skymtar en blixtrande skärm väldigt snabbt. Denna skärm är så vitt jag vet helt svart, med vita block som då ska skjutas. Låt oss ta en närmare titt på vad som händer i zapperspelet Duck Hunt:

Man ska försöka träffa de två änderna!

Man ska försöka träffa de två änderna!pixI samma ögonblick som man avlossar pistolen, syns den här bilden!

Genom att rikta pistolen mot skärmen, kan den identifiera de vita blocken som höger bild visar, och kan på så sätt påverka den grafik som vänster bild visar, när man skjuter med pistolen.

Det är väl inte så svårt att förstå?

När du pluggar in zappern, tänk då på att den ska anslutas till kontrolluttag 2. Det skadar inte om du har en vanlig kontroll i uttag 1, med tanke på att man pausar och väljer inställningar med den i vissa spel. Apropå spelen, det finns inte alls särskilt många zapperspel överhuvudtaget faktiskt. Men jag har listat dom jag känner till och skrivit lite kort om varje:

Duck Hunt
Det allra vanligaste zapperspelet, men ganska roligt. Du ska skjuta änder tillsammans med din trogne jakthund.
Man kan också skjuta lerduveskytte, fast det är lite svårare. Spelet medföljde när man köpte pistolen.

Hogan'´s Alley
Här radas det upp tre måltavlor åt gången. Och så fort man ser dom, ska man skjuta måltavlorna föreställande skurkar. Skjuter man för långsamt eller någon måltavla föreställande en civil, får man ett fel.
Inte så roligt, men det innehåller också ett annat spel där du ska skjuta på tomburkar för att dom inte ska hamna på marken. Kul!

Wild Gunman
Revolverdueller i vilda västern! Som sheriff möter du en otrevlig bandit, och när han stannar och säger "Shoot!" ska du skjuta honom så fort du kan innan han skjuter dig. Du kan också duellera mot flera på en gång, eller skjuta dom inne på en saloon.

Gumshoe
Min personliga favorit bland zapperspelen. Ser ungefär ut som ett plattform-spel, Vägled den lille agenten genom att skjuta så hoppar han. Det gäller att också skjuta ihjäl fiender han möter på vägen. Kul som attan!

To The Earth
Trevligt shoot''em up i rymden där du ska skjuta monster som anfaller ditt rymdskepp. I slutet av varje nivå möter du en boss på en avlägsen planet. Ganska roligt med svårt på vissa ställen.

Baby Boomer
Du ska hjälpa en liten baby genom att skjuta ihjäl ormar, spindlar och annan skit som attackerar den. Småtrevligt, men släpptes dock inte i Sverige.

Trick Shooting
Ganska svårt spel med fyra olika mini-spel. Ett där du ska skjuta ballonger, ett annat där du ska skjuta flygande tefat, ett där du skjuta grejor som kommer fram bakom glasytor, och ett där du ska genomföra de andra i följd.

Operation Wolf
Krigspel där du som soldat ska ta dig in på fiendens läger och frita fångarna genom att skjuta ihjäl alla fiendens soldater. Rätt svårt men väldigt kul. Det är inte heller nödvändigt att använda Zappern. Det här släpptes tyvärr inte i Sverige.

Andra Zapper-spel:

(* = zapper ej nödvändig)

Adventures of Bayou Billy (skjutnivåer)*

Chiller*

Freedom Force

Gotcha!

Laser Invasion

Lone Ranger (skjutmini-spel)*

Mechanized Attack*

Shooting Range

Track & Field 2 (pistolskytte)*

Vi som bor i Sverige kanske inte känner till det, men i Amerika var dom första upplagorna av Zappern grå, med en röd avtryckare, sedan bytte dom färg till röd, med svart avtryckare, det vill säga den vi lärtkänna, men även den gråa upplagan av Zapper Ljuspistol finns i Sverige. Varför? Vi på Nintendowebben har den gråa utgåvan.

Nintendo tyckte att Zappern skulle likna mer en leksak än en riktig pistol, som om den liknade en riktig som grå…
Men jag tror ingen är så korkad att man försöker hota någon med en Zapper även om den skulle vara grå.

zapper_grey

Röd Zapper

Har du nu ingen Zapper men tänker få tag på en, så är det ganska säkert att den fungerar utan problem även om den är gammal, så länge den inte har någon större fysisk skada. Skulle det bli svårigheter att få igång den i alla fall, bör du tänka på det här i första hand:

- Justera TV:ns ljus och kontrast, inte för mörkt eller för ljust.

Läs 1699 gånger

Lämna en kommentar

Kontrollera att du anger all obligatorisk information, markerad med en asterisk (*). HTML-kod är inte tillåten.

Veckans fråga

Har du bokat dom nya Zelda-amibo som släpps under hösten 2023?

Message!

Poll results are hidden from public viewing.

You are not authorized to vote on this poll.

This poll will be closed in Tomorrow

No answer selected. Please try again.
Please select either existing option or enter your own, however not both.
Please select minimum {0} answer(s).
Please select maximum {0} answer(s).
/sv/arkivet/ovrigt/omrostningar/565-har-du-bokat-dom-nya-zelda-amibo-som-slapps-under-hosten-2023?task=poll.vote&format=json
565
radio
1
bottom 200

Kalender

ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30