tisdag, 11 december 2018 14:55

Focus: The Legend of Zelda: Ocarina of Time 20 år

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

The Legend of Zelda: Ocarina of Time fyller idag 20 år. Det vill vi på Nintendowebben flagga lite extra för då det är många som har detta spel som sitt absoluta favoritspel i Zelda-serien och utsågs 1998 till världens bästa spel.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time, förkortat OoT, är ett actionäventyrsspel utvecklat av Nintendo EAD till Nintendo 64. Det gavs ut i Japan den 21 november 1998, i Nordamerika den 23 november 1998 och i Europa den 11 december 1998. Spelet utvecklades ursprungligen till expansionen Nintendo 64 Disk Drive, men istället släpptes spelet på en 256-megabit (32-megabyte) kassett, vilket var den största kapacitetskassetten som Nintendo producerat på den tiden. Ocarina of Time är det femte spelet i The Legend of Zelda-serien, och det första med 3D-grafik. 18 månader efter dess release fick spelet en direkt uppföljare under namnet The Legend of Zelda: Majora's Mask.

I Ocarina of Time styr spelaren seriens huvudperson Link i landet Hyrule. Link ger sig ut på ett uppdrag att stoppa Ganondorf, kungen över Gerudo-stammen, från att ta Triforce, en helig relik som uppfyller önskningar till den som håller den. Link reser genom olika tidsperioder och navigerar flera dungeons för att uppväcka visa män som har befogenhet att försegla Ganondorf för all framtid. Musiken spelar en viktig roll för att göra framsteg i spelet, då spelaren måste lära sig att spela och framföra flera melodier på en okarina. Spelet genererade ett ökat intresse för, och försäljning av instrumentet.

När spelet gavs ut fick det toppbetyg av majoriteten av de spelkritiker som recenserade det. Spelets gameplay införde funktioner såsom att låsa siktet på fiender och kontextkänsliga knappar som sedan har blivit vanliga inslag i 3D-äventyrsspel. I Japan såldes spelet i över 820 000 exemplar år 1998, och blev det tionde bästsäljande spelet det året. Under sin livstid såldes Ocarina of Time i över 1 140 000 exemplar i Japan och över 7,6 miljoner exemplar världen över. Spelet vann utmärkelsen Grand Prize in the Interactive Art division på Japan Media Arts Festival, och vann sex utmärkelser på det 2:a årliga Interactive Achievement Awards. Det blev då det högst rankade spelet på webbplatsen Metacritic, med ett genomsnittsbetyg på 99/100. Under 2008 och 2010 listade Guinness Rekordbok Ocarina of Time som det högst rankade spelet som någonsin recenserats. Sedan dess första release anses spelet fortfarande av flera spelkritiker och spelare som det bästa TV-spelet som någonsin skapats.

Ocarina of Time har haft fyra stora återutgivningar. Spelet portades ursprungligen till GameCube ihop med Ocarina of Time: Master's Quest (som presenterade omarbetade dungeons med nya pussel), och till The Legend of Zelda: Collector's Edition som en direkt portning. Det portades också till iQue Player under 2003 och till Wii:s Virtual Console under 2007. Dessa återutgivningar blev väl mottagna, även om vissa kritiker ansåg att det relativt oförändrade spelet var föråldrat, medan andra recensenter ansåg att spelet har hållit sig väl genom åren. Slutligen gavs en nydaning till 3DS ut under 2011, som återigen inkluderar Master's Quest:s omarbetade dungeons (som var frånvarande från Wii- och iQue-versionerna), ihop med uppdaterad grafik och 3D-effekter.

Relaterat:

Recension - Ocarina of Time
Tips - Ocarina of Time
Pro's Corner - Ocarina of Time
Nyhet - Ocarina of Time 20 år
Video Walktrough (N64)
Video Walktrough (3DS)

Läs 3926 gånger
Logga in för att kunna kommentera