måndag, 14 november 2016 13:40

The Legend of Zelda

Skrivet av

Så var det dags att recensera första spelet i en av Nintendos mest klassiska spelserier.

The Legend of ZeldaEn ny legend och en ny spelgenre tar sin början i detta spel. Links första äventyr var unikt på många sätt. I The Legend of Zelda var det första gången möjligt att spara sitt spel på kassetten. Link var tvungen att använda både svärdet och tanken för att komma förbi de många passager och gåtor som han ställdes inför. Den unga hjälten hittade åtta bitar av Triforce, som ledde till en avgörande strid med Ganon. Links första äventyr är ett riktmärke i spelhistorien.

Om spelet

Legenden of Zelda är ett av TV-spelshistoriens mest klassiska spel. Och helt klart ett av de allra viktigaste. Med The Legend of Zelda skapade Shigeru Miyamoto en helt ny typ av spel. Tanken att låta äventyret utspela sig i en enda stor värld istället för att dela upp spelet i olika banor var briljant. Legend of Zelda var också det första Tv-spelet som hade ett inbyggt batteriminne, vilket gjorde det möjligt att spara äventyret istället för att använda lösenord.

Finesser

Idag, 15 år senare, är The Legend of Zelda så klart inte längre det minsta revolutionerande. Men vi älskar det fortfarande.
Bara en sådan sak som att varenda fiende har sitt eget sätt att anfalla på och att det oftast krävs speciella tekniker för att besegra dem gör det speciellt. Vapnen, de små men finurligt ritade grottorna och föremålen man hittar under äventyrets gång är andra betydelsefulla inslag. Sedan finns det också massor av mindre uppenbara finesser. Som till exempel alla hemliga affärer och spelhålor som man bara hittar om man letar riktigt ordentligt. Eller de gamla eremiternas kryptiska råd som till en början bara verkar vara svammel men som så småningom visar sig ha varit avgörande.

Efter ord

Sedan är så klart sagan om Link och hans kamp för att rädda Hyrule och prinsessan Zelda från Ganon lika bra idag som den var 1986. För temat är universellt. Riktiga hjältar blir aldrig gamla och sann kärlek kan inte dö.

The Legend of Zelda släpptes 1987 till NES och blev snabbt en av Nintendos absolut största succéer. Faktum är att spelet än idag är det bästa spel som släppts till NES. The Legend of Zelda är en äkta klassiker som skall finnas i varje mans hem. Det första äventyret utspelar sig för länge, länge sedan i kungadömet Hyrule. I Hyrule fanns en legend som vandrade vidare från generation till generation. Legenden handlade om Triforce, två gyllene trianglar som ägde magiska krafter, kraften och vishetens Triforce. En dag invaderades detta fridfulla kungadöme av en fientlig armé som stal kraftens Triforce. Denna armé leddes av Ganon, ondskans och mörkrets prins. Zelda som var prinsessa i Hyrule, lyckades i sista stund dela upp vishetens Triforce i åtta fragment och gömma dem på olika platser i landet undan Ganons giriga händer. Samtidigt bad Zelda sin lojalaste hovdam, Impa, att i största hemlighet bege sig in i landet för att hitta en man med tillräckligt mod för att störta och förgöra Ganon. När Ganon fick reda på att Zeldas avsikter blev han rasande och fängslade henne samt skickade ett uppbåd att fånga Impa. Korsande höga berg och mörka skogar flydde Impa undan sina förföljare, men till slut sinade hennes krafter och Ganons soldater omringade henne. Allt tycktes vara slut när plötsligt en ung man dök upp till undsättning, drev Ganons soldater på flykten och räddade Impa från ett öde värre än döden. Hans namn var Link. Impa berättade för Link om prinsessan Zelda och Ganon. Eftersom Link var en modig och rättskaffens man åtog han sig att omedelbart försöka rädda Zelda och förgöra Ganon. Men Ganon hade kraftens Triforce och utan de åtta fragmenten till vishetens Triforce skulle Link vara chanslös. Först måste Link finna dessa.

Bilder

Betyg

9/10

Mer info

 • Boxart: Boxart
 • Genre: Äventyr
 • Utvecklare: Nintendo
 • Utgivare: Nintendo
 • Svensk distribution: Bergsala AB
 • Spelare: 1
 • Kontroller: NES Controller
 • Release: söndag, 15 november 1987
 • Övriga format: Nintendo GameCube, Game Boy Advance, Wii Virtual Console, 3DS Virtual Console, Wii U Virtual Console
 • Ålder: Ålder
 • Pegi: Pegi
Läs 6254 gånger
Logga in för att kunna kommentera