lördag, 16 juli 2016 13:58

Ice Hockey

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Juli månads retroartikel.

Nintendo har bara släppt ett enda hockeyspel genom tiderna tack vare dess unika stil saknar det fortfarande motstycke bland konsolspel.

ICE HOCKEY

NINTENDO · NES · 1988

Ice HockeyInnan Nintendo släppte sitt Ice Hockey 1988 fanns det egentligen inget bra alternativ för hockeysugna. Visst hade andra spelföretag kommit ut med småroliga spel till olika datorer och konsoler, men inget som var roligare än gammal hederlig bordshockey. Ice Hockey blev bara början på en ny era av hockeyspel och än idag kan vem som helst plocka fram den gamla NES-klassikern och förstå varför.


I Ice Hockey bestod lagen av fyra spelare och det fanns tre typer av spelare som kunde kombineras på olika sätt. Där fanns en liten men bräcklig anfallsspelare, en fet men långsam försvarsspelare och en mångsidig spelare som var mittemellan. En stor del av utmaningen i Ice Hockey var att lära sig att kombinera dessa spelare så att laguppställningen passade ens spelstil. Ett lag med flera v de minsta spelarna var till exempel väldigt snabbt men desto mindre stryktåligt, medan ett lag med många feta spelare inte var alls speciellt rörligt.
   En annan taktisk utmaning var tekningarna. Lagens formation kund påverkas under några få sekunder innan domaren släppte pucken och då gällde det för spelaren att anpassa sitt lag beroende på vilken spelare motståndaren valde att teka med. Precis som i hocke-vM på den tiden var USA, Sverige, Polen, Kanada, Sovjet och Tjeckoslovakien de aktuella landslagen.


Efter nedsläpp var matchen i gång och spelarna kunde passa, skjuta eller tackla. Ice Hockey var ett snabbt spel som satte spelarens reflexer på prov och målen kunde ske på bråkdelen av en sekund. Icing var den enda regel som Nintendo hade tagit hänsyn till och det enda sättet att bli utvisad på var om man råkade i slagsmål på grund av överdrivet tacklande. Efter ett bråk utvisades den spelare som fått mest stryck och det var oftast den mindre av de två som fick sätta sig i utvisningsbåset. Att lära sig att kontrollera målvakterna var också viktigt, men långt ifrån lätt. Målvakterna kunde flyttas i sidled för att täcka upp de stora målen så bra som möjligt och svårigheten låg i att de att de andra spelarna skulle kontrolleras samtidigt.
Precis som de andra sportspelen som Nintendo själva utvecklade till NES hade Ice Hockey en helt egen grafikstil. Underbara retro-detaljer som den blinkande grafiken och de enkelt animerade spelarna gav Ice Hockey ett unikt utseende. Men viktigast av allt är den känsla som har gjort Ice Hockey till ett oförglömligt spel. Genom att balansera och kombinera olika svårighetsmoment i spelet lyckades Nintendo skapa en spelkänsla som överträffade allt annat i samma genre och än idag är Ice Hockey underhållande på ett sådan sätt som inget annat hockeyspel kommer kommer att vara.

Bilder

Läs 4487 gånger
Mer i denna kategori: « RC Pro Am Cobra Triangle »
Logga in för att kunna kommentera

Veckans fråga

Har du köpt Mario Strikers: Battle League Football som släpptes 10 juni?

Meddelande!

Omröstningsresultat är dolt för offentlig visning.

Du har inte behörighet att rösta i denna omröstning.

Denna omröstning kommer att stängas 4 veckor från nu

Inget svar valts. Försök igen.
Välj antingen befintliga alternativ eller ange ditt eget, men inte båda.
Please select minimum {0} answer(s).
Please select maximum {0} answer(s).
/sv/arkivet/ovrigt/omrostningar?catid=12&format=json&id=529&task=poll.vote&view=poll
529
radio
1
bottom 200

Kalender

ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31